O store Gud, vi lover deg …
O store Gud, vi lover deg …
En kirke skal ha sitt orgel! Det ble satt mye i sving for at Hillevåg skulle få sitt orgel i begynnelsen av 90-tallet. Stavanger kommune/fellesrådet mente selve byggingen av Hillevåg kirke – byggetrinn 2 – hadde kostet nok. Bygget hadde kostet sine millioner, orgelet får vente, - mente mange. Men ikke alle.
En orgelkomité ble oppnevnt bestående av tidligere rektor og klokker Arne Tytlandsvik, organist Bodil Sørbø, korleder og diakon Eldfrid Harbo og domkantor Arne Hadland (Konsulent) Menigheten hadde noe på bok, julemessene ga noe penger, diakonatet og kirkeringene kunne skaffe noe, Men kanskje det mest originale: Eier og disponent Georg Jonassen i Nordstjernen Brus kunne fortelle at fabrikken skulle nedlegges og flere tusen liter eplecider kunne gis til kirken, - og selges som «Orgelbrus» (se bildet) «Tilsatt liturgisk klangfarge . Godkjent til innvortes bruk både i og utenfor Den norske kirke.» Stod det på etiketten som var tegnet av rektor Marta Gudmestad.. Overskuddet av salget på kr 40 000 gikk selvsagt i sin helhet til orgelkjøpet. Når alle inntektene ble slått sammen, gikk banken med på at det ble tatt opp et lån som gjorde orgelet til en realitet.
Hvordan er så orgelet å spille på? Spør vi organisten vår, Tore: «Det er et veldig godt instrument, med mange muligheter for klanglig variasjon. Det har en klar inspirasjon fra barokken, og det er stemt på en måte som gjør at noen tonearter klinger renere enn på et moderne piano, og noen tonearter klinger surere. Det er likevel mulig å spille musikk fra alle tidsepoker.»
Fakta: Orgelet ble bygget av orgelbyggerne Kaliff & Løthman fra Sverige og stod ferdig og ble innviet i 1994. Det har 17 stemmer. Det er ikke kortreist. Trevirket er hentet fra svenske eikeskoger, det hvite tastaturet består av elfenben som er hentet fra tennene på ihjelfrosne dyr i Sibir. Orgelet er helt mekanisk med sine 17 stemmer. Det eneste som er elektrisk er motoren som forsyner pipene med luft.
Orgelbyggerne. Orgelbygger Finn Kaliff kunne fortelle at saften som rant fra skjæringen av plankene i de svenske skoger, ble tatt godt vare på og brukt som beis når orgelet var ferdig bygget. Noen syntes at orgelet tok for mye oppmerksomhet og plass i forhold til alterpartiet og ville male orgelet hvitt eller grått. Heldigvis ble ikke dette gjort. Den samme bevaringsevne har beisen på tvillingorgelet i Skøyen kirke i Oslo som også er bygget av Kaliff & Løthman.
Finn Kaliff sa ved overlevering av orgelet i 1994 bl.a.: «Dere ser orgelet ser ut som en mektig hånd med fingrende pekende oppover. Men den har en amputert ringfinger Jeg hadde gjerne satt inn 8 stemmer til for å få en korrekt hånd, men det får vente til kirkens 3. byggetrinn!!! I mellomtiden får menighetssangen løfte seg slik at det erstatter det som mangler»: O store Gud, vi lover deg.. ..
Hugne Johan Sjo (red)